Вземат книжка до живот при 3 нарушения за 2 г.

Шофьор, който направи три от общо 7 тежки нарушения в рамките на две години, ще остава без книжка до края на живота си. Тази промяна се планира да залегне в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. Проектите на два от нормативните актове – за движението и водачите, са готови и се очаква до дни да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Този за превозните средства се бави.

Най-опасните прегрешения на пътя са минаване на червено, превишена скорост с над 50 км/ч в населено място, отнемане на предимство на пешеходец на пътека, каране в аварийната лента на магистрала или скоростен път или движение в насрещното на някой от тях, участие или организиране на гонка, както и да седнеш пиян или дрогиран зад волана. Затова, ако някой бъде спипан да прави три пъти в рамките на 24 месеца едно или повече от тези нарушения, книжката му ще се отнема завинаги. Мине ли отново обучение като кандидат-водач и успешно полагане на изпити, ще може пак да седне зад волана.

С новия Закон за движение по пътищата повечето от санкциите ще бъдат фиксирани като минималната ще стане 30 лева, а не 10, както е сега. Минаването на червено ще скочи на 150 лева глоба, а в момента е 100 лева. По 150 лева ще струват и нарушенията неправилно изпреварване, опасна маневра и шофиране в насрещното. Единствената плаваща санкция ще е неправилното паркиране в паркове и градинки – между 50 и 100 лева, заради различното финансово положение на хората в общините. Шофирането на нерегистрирано возило ще струва на водача му 500 лева и отнемане на правото да сяда зад волана 6 месеца. 300 лева и месец без книжка ще стане наказанието за влизане срещу знак, който забранява движението заради ремонт. 60 дни без право да се шофира и 200 лева пък ще е наказанието за шофиране на спрян от движение автомобил. Въвежда се и задължение водачите на коли с чужд номер да го сменят с български до 6 месеца, след като е влязъл у нас. Не го ли направят, ще отнесат глоба в размер на 500 лева.

Новите водачи с категория B и B1, които карат автомобили с мощност над 65 конски сили, ще бъдат задължение да карат с придружител половин година след придобиване на книжката, гласи друга драстична промяна в Закона за движение по пътищата. За тези, които ще сядат до „зайците“ на пътя, също ще има изисквания. Те ще трябва да имат свидетелството за правоуправление от поне 5 години, от също толкова време да не им е била отнемана книжката и да не са с над 0,5 промила алкохол в кръвта. Ако бъдат спипани в някое от прегрешенията, ще се третират като шофьори, които ги извършват. В Закона за водачите пък са записани драстични промени в обучението на кандидат-шофьорите. Теоретичният изпит за книжка ще бъде разделен на две части. В момента кандидат-водачите отговарят на 40 въпроса. Ще има 20 до 25 питания и след това видеовъпроси, на които в реално време трябва да се реагира на определени ситуации на пътя. След това ще има и въпроси към тях. Времето за практичен изпит пък ще бъде удължено. В момента то е от 26 до 32 минути. Причината за промяната е планираното нововъведение да се кара в градски условия, на скоростен път и на магистрала.

Снимки: Интернет

(Visited 28 858 times, 1 visits today)

4 коментара

 • Stefan каза:

  Това за водачите на коли с чужд номер да го сменят до 6 месеца е не за нещо друго а да е регистрацията-БГ за да могат да го дерат с данъци.

 • Калин каза:

  Доста недомислено е като цяло всичко особено с доживотното лишаване предвид факта за липсващите знаци кофти пътищата и глупавата инфраструктура

 • ожщ каза:

  сержансткото пазарджик големи капацитети ражда

 • Детелина каза:

  Доста некомпетентно е написана тази статия! Особено за новите водачи! Те в момента полагат изпит по теория върху 45 въпроса, а не върху 40! Изпита по практика е от 25 до 30 минути, а не от 26 до 32! Новите промени за изпита по практика няма как да включат магистрали или скоростни пътища, защото не всяко населено място има в близост такива пътища! Също така, в момента изпита по практика се провежда в градски условия, а не че е планирано нововъведение! Много Ви моля, когато решите да пишете „промени“ в ЗДвП или в Наредбите за провеждане на изпити, няма да е излишно преди това да се осведомите за сега действащите нормативи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *