Вземат книжката, ако нарушаваш пред дете

Един месец без книжка ще остават шофьорите, които нарушават правилата за движение по пътищата, докато има дете в колата, пише в днешния си брой в. „Телеграф“. След като изтърпят наказанието ще трябва да се явяват на проверочен изпит, за да си върнат правоспособността. Тази промяна да залегне в Закона за движение по пътищата след разделянето му на три части, настояват от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. На 31 май на второто си заседание за годината от там ще предложат текстът да влезе в нормативния акт за шофьорите. Причината е, че от 2011 до 2017 година са загинали 205 деца и други 7483 малчугани са били тежко ранени. По-голямата част от тях са с трайни увреждания за цял живот, уточниха от комисията, чийто председател е министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Освен поправката в закона, ще се обсъжда как да се финансира въвеждането на песни и филми в училище и детската градина, с които да се възпита култура по безопасно участие в движението по пътищата. 15 000 лева ще бъдат отпуснати от Фонда за безопасност на движението, където се трупат събрани глоби от нарушения за превишена скорост. С тях ще се създаде 30-секунден клип, предназначен за обучение на малчугани и ученици. Планира се още въвеждането у нас на практика от Австрия, с която младите водачи имат срок от 3 до 9 месеца, след като придобият право да сядат зад волана, да минат двудневен курс за управление в екстремни условия.

1277 пътници са загинали и други 20 772 са били ранени от 2011 до 2017 година. Затова са нужни промени и в тази посока, категорични са от комисията по безопасност на движението. Смятаме, че трябва да се завиши отговорността на водачите, когато вършат нарушения, докато возят хора. Искаме да се въведе „вътрешно автомобилно насилие, подобно на домашното, защото резултатите не са по-леки, допълнили от МВР пред вестника.

Между 94 и 97% от катастрофите у нас са по вина на шофьор, сочи статистиката на КАТ. За да се сложи край на тази тенденция, от комисията ще одобрят отпускането на средства за купуването на технически средства за контрол на скоростта. Целта е да достигнем Швеция. Ако у нас има 20 камери на милион жители, там са 130 за милион души. Подобна е разликата и с други европейски страни като Франция и Испания. Ще се обсъжда и как да се ограничат челните сблъсъци и катастрофите с един автомобил в крайпътното пространство. За целта ще се предложат промени в инфраструктурата, с които ще се отстранят дървета, билбордове и стълбове, обещаха от Комисията по безопасност на движението.

20 стационарни камери за 2 400 000 лева и други 28 триноги за контрол на скоростта за 1 820 000 лева ще започнат да следят шофьорите за нарушения. Средствата за закупуването на техниката ще бъдат отпуснати от фонда „Безопасност на движението“, където се трупат събрани глоби след снимки от радари, категорични бяха от Комисията по безопасност на движението. Общо ще се дадат 7 946 000 лева. С тях ще се купят още газрамотографи за 1 236 000 лева и доказателствени анализатори за 2 милиона лева, с които ще се изследва дали шофьорите са употребили алкохол или наркотици. 105 принтера ще струват около 40 бона. От Пътна полиция ще осигурят на служителите си на мотори от София, Пловдив, Варна и Бургас и 60 каски.

Снимки: Интернет, Авторът

 

(Visited 2 832 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *