FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Бутон отменя шофьора в новия VW Passat

Фейслифтът на осмото поколение на Volkswagen Passat (тест на модела виж ТУК, ТУК и TУК) ще се кара сам с натискането на един бутон. Това стана ясно по време на премиерата на модела в Женева.

Според Ралф Брандщетер, изпълнителен директор на марката Volkswagen „през тази пролет поточната линия ще напусне 30-милионният Passat. Това го прави най-успешният модел от среден клас в света”. Функцията Travel Assist осигурява частично автономно шофиране в рамките на целия скоростен диапазон.

Travel Assist се задейства с натискане на бутон върху мултифункционалния волан. Заради правни и свързани с безопасността причини водачът трябва постоянно да следи системата. За да гарантира това Travel Assist (който се активира при скорост от нула до 210 км/ч) проверява дали водачът е поставил ръцете си на волана. Това е по-удобно в новия Passat от когато и да било преди и се дължи на първия капацитивен волан на Volkswagen. Той установява докосването от водача, осигурявайки интерактивен интерфейс към системи като Travel Assist. Всичко от което се нуждае е просто докосване до волана. Капацитивната повърхност след това установява дали водачът все още контролира автомобила (преди това, водачът трябваше да движи леко волана). Предупредителни сигнали (визуален, акустичен и движение на спирания педал) ще информират водача, ако той отдели ръцете си от волана за повече от десет секунди. Ако водачът не реагира, системата за аварийно спиране ще започне да намалява скоростта на Passat, до пълно спиране.        

За новия Passat се предлага пълната гама от системи за асистенция. Системата за завиване при аварийна ситуация, която подобрява безопасността при опасни маневри чрез интервенция с помощта на спирачната система, също прави своя дебют в Passat. Последното поколение адаптивен темпомат, ACC, е базиран на контрол на скоростта с предугаждаща функция. Използван преди само за контрол на разстоянието, ACC сега реагира на ограничения на скоростта, особености на местността, кръгови движения и кръстовища като адаптира скоростта на автомобила. Ако Passat е оборудван с DSG трансмисия, ACC се превръща и в асистент за движение в задръстване с автоматично потегляне и спиране.

Новата мултифункционална камера прави воденето в лентата за движение перфектно и сега вече разпознава не само граничните линии на лентите, но и затревените зони. Към нея се добавят системата за смяна на лентата Страничен асистент с предупреждение за трафик отзад, системата за аварийно спиране Преден асистент със следене на пешеходците, системата за маневриране с прикачен товар Trailer Assist, системата за паркиране Park Assist. Volkswagen значително усили действието на електромеханичното сервоусилване на спирачната система (eBKV). Сега тя е стандартна за цялата моделна линия, позволява по-бърза реакция и осигурява подобрени функции при асистирано шофиране. Адаптивният темпомат реагира по-комфортно тъй като спирачното действие може да бъде контролирано по-прецизно. В съчетание с Предния асистент със следене на движението на пешеходците, спирачната дистанция може да бъде значително скъсена в рамките на ограниченията на системата. Тези технологии са групирани под общия знак на IQ.DRIVE, новата обща марка за системите за асистенция на Volkswagen които подготвят пътя към автономното шофиране. Заедно със системите за асистенция, Passat е израз на най-авангардната версия на IQ.DRIVE използвана досега.

Дизайнът също е претърпял леки промени. Предната и задната броня, радиаторната решетка и логото на Passat, сега разположено централно в задната част са с променен дизайн. В допълнение, новите LED предни светлини, LED дневни светлини, LED светлини за мъгла и LED задни светлини осигуряват ярко изразен светлинен дизайн.

Ползите от IQ.LIGHT – LED матричните предни светлини включват интерактивен светлинен контрол, правещ пътуването през нощта по-безопасно и лесно. Две прожекционни LED системи осигуряват къси и дълги светлинни снопове. Светлините на мигачите, дневните светлини и страничните светлини също са базирани на LED технологии. LED елементите с техният „обточващ се“ ефект са аранжирани като тесни хоризонтални ленти в рамките на светлините и в горната им част. Същите играят ролята на дневни светлини когато не е задействан мигачът. LED елементите на дневните светлини формират страничните светлини със съответното насочване.

Водачът превключва автоматичните светлини с помощта на Динамичният светлинен асистент. Passat поема грижата за всичко останало: активиране на къси и дълги светлини, светлини за града, за магистрала и т.н. става автоматично.

В интериора на Passat могат да бъдат открити нови материали и материи, променен дизайн, нов цвят на тапицерията, нови прибори и нов волан. Вместо аналоговия часовник е поставено стилно осветено от задната си страна лого на Passat. В горната част на централната конзола се помещава голямо, отворено място за предмети, опционално с индуктивен интерфейс за смартфони и USB-C връзка. Новият Дигитален кокпит включва три различни конфигурации на 11.7-инчовия дисплей, които могат да бъдат индивидуализирани с докосване на бутон на новия мултифункционален волан, освен това дисплеят е с още по-силен контраст. Клиентите могат да разчитат на звук от най-висока класа благодарение на датския hi-fi специалист Dynaudio, който прецизно е адаптирал 700-ватовата аудио уредба към спецификите на интериора в името на постигането на най-добрия звук, който може да бъде чут досега в Passat.

Volkswagen осигурява широкомащабна дигитализация по отношение и улеснение на функциите и удобството на информацията в новия Passat. Съвместимите смартфони на Samsung се превръщат в мобилен ключ за отваряне и стартиране на Passat. Volkswagen App Connect – интерфейсът за интегриране на приложения на смартфони – предлага безжична интеграция на приложения за iPhone за първи път при Volkswagen, което означава че Passat може да бъде постоянно онлайн.

В съчетание с подобрените услуги свързани с навигацията с информация в реално време, това включва нови технологии и предложения, услуги за стрийминг на музика, интернет радио, естествен гласов контрол, обогатен с онлайн съдържание, безпроблемно използване на онлайн услуги, осигурени от Volkswagen We, както и бъдещи, базирани на облачна технология  настройки на автомобила. radio.net сега позволява на водача и пътниците да се насладят на онлайн станции в допълнение към FM, AM, и DAB станциите от света. Пътниците могат също да свържат своите смартфони, таблети, устройства за четене на електронни книги или подобни устройства към интернет чрез Wi-Fi хотспот. Естественият гласов контрол също е наличен в Passat благодарение на онлайн връзката. “Хелоу Volkswagen” – това е всичко което водачът трябва да каже за да провокира Passat да реагира на командите му. Всички ключови навигационни, телефонни и радио функции могат да бъдат контролирани с глас. Например, просто произнесете, “Искам да отида в Хамбург,” за да активирате навигационната система. Друга полезна функция е възможността да диктувате текстови съобщения – освен това инфоразвлекателната система дори изчита получените съобщения.

Снимки: Volkswagen

 

(Visited 1 315 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *